Saaristolaisleipää

Saaristolaisleipä on niin hyvää. Moni ystäväni on sitä tehnyt ihan itse, mutta minulla tuo kokeilu on jäänyt tekemättä. Kunnes Turun Sanomien Ruoka-sivulla oli ohje helppoon saaristolaisleipään. Ja helppo ohje olikin. Ainoa ongelmani oli, että leivät eivät nousseet juuri lainkaan ennen uuniin laittoa. Mutta nousivat sitten sentään vähän uunissa ja lopputulos oli ihan hyvä.


Ohjeen mukaan reseptillä tulee kolme leipää, jotka paistetaan 1 ½ litran vuoissa. Leivät voi tehdä vaikkapa pitkulaisiin valmis- tai foliovuokiin, jolloin osan voi antaa lahjaksi. Itse käytin kaupasta ostamiani pahvisia vuokia (tai mitä lie uunin kestäviä kertakäyttövuokia), jotka olivat tilavuudeltaan yhden litran. Näitä vuokia oli kolme kappaletta, joten lisäksi käytin yhtä leipävuokaa. Leivät olisivat kyllä mahtuneet noihin kolmeenkin, koska eivät siis kovasti nousseet.

Leivästä voi tehdä myös vähälaktoosisen tai laktoosittoman käyttämällä hyla- tai laktoositonta piimää. Nämä tuotteet eivät kestä kovia lämpötiloja, joten paista leivät 160 asteessa ja pidennä hiukan paistoaikaa. Itse käytin hyla-piimää ja paistoin leipiä n. 160 asteessa ensin 40 minuuttia, peitin sitten leivinpaperilla ja paistoin vielä n. tunnin.

1 l piimää
2 ½ dl tummaa siirappia
1 rkl suolaa
2 pss kuivahiivaa
3 dl ruisjauhoja
3 dl kaljamaltaita
3 dl kauraleseitä
12 dl vehnäjauhoja

Kuumenna piimä reilusti yli 40 asteiseksi. Lisää nesteeseen siirappi ja suola. Sekoita ruisjauhot ja kuivahiiva ja lisää seos taikinanesteeseen. Sekoita välillä.

Lisää maltaat ja leseet ja viimeiseksi vehnäjauhot pienissä osissa. Taikina jää selkeästi löysäksi.

Voitele vuoat, kaada taikina vuokiin. Anna kohota lämpimässä liinan alla vajaa tunti. Paista leivät 175 asteessa ensin 40 minuuttia ja peitä vuoat sitten foliolla tai leivinpaperilla ja anna paistua vielä 40–50 minuuttia lisää.

Kommentit

  1. Saaristolaisleipä on herkullista :) Pitäisi itsekin kokeilla, eikä ohjekaan näemmä vaikea ole. Pistänkin tämän ohjeen korvan taakse odottamaan.

    VastaaPoista
  2. Löysin juuri eilen jemmaamani saaristolaisleivän reseptin, ja suunnittelin tekeväni jouluksi.. Jos malttaa sinne saakka odottaa.. :)

    VastaaPoista
  3. Hei ! Laitoin sulle sähköpostia siitä kakkusahasta ! Sori kun en heti vastannut :(. Kiireinen viikonloppu takana, enkä edes aina tajua, että mulla on tuokin sähköpostiosoite :D !

    VastaaPoista
  4. Nyt löytyy ohje bataattilaatikkoon blogistani. Tai laitoin kirjoitukseeni linkin edellisvuoden kirjoitukseeni, jossa ohje oli :). Suosittelen tekemään, on helppoa ja hyvää !

    VastaaPoista

Lähetä kommentti