Valkosipuli-parmesaanietanat

Cebicin keittiössä olen käynyt keskustelua etanoista ja niiden herkullisuudesta. Itse elin pitkään siinä uskossa, että ne ovat yököttäviä ja niljakkaita, eikä niitä voi syödä. Mutta kun sitten lopulta uskalsin maistaa (joskus 10 vuotta sitten ehkä), olen tilannut niitä ravintolassa usein alkuruuaksi. Ovat nimittäin oikeasti herkkua. Tosin eihän niissä etanoissa itsessään mitään makua ole, mutta kun höystää ne sopivasti niin kyllä sulavat suussa. Lopulta halusimme valmistaa niitä itsekin kotona ja saimme sitten lahjaksi pari etanapannua. Etanoiden valmistaminen on nimittäin todella helppoa. Tämä ohje on siis Cebiciltä.


12 etanaa
75 g voita
3 isoa valkosipulinkynttä
persiljaa
½ dl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria
pinnalle raastettua parmesaania

Huuhtele purkkietanat huolella ja kuivaa ne (joskus on hiekka narskunut hampaissa, joten kannattaa todellakin olla huolellinen). Asettele etanat etanapannun koloihin (laitamme etanat puolikkaiksi leikattuna koloihin kun ovat niin isoja, ne on mukavampi syödä valmiina suupaloina, eli siis yksi etana kahtena palana yhteen koloon :) Anna voin pehmetä kulhossa ja raasta joukkoon valkosipulinkynnet sekä reilusti parmesaania. Hienonna mukaan myös reilusti persiljaa ja mausta suolalla sekä pippurilla. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Nostele maustevoinokareita jokaisen etanan päälle ja paina tarvittaessa hieman sormella kiinni voita etanaan. Raasta päälle vielä parmesaania.

Paista etanapannuja n. 10 minuuttia 175-200 asteessa grillivastuksen alla, eli kunnes pinta on gratinoitunut, mutta ei palanut. Tarjoile heti (varo polttamasta suuta!) hyvän leivän ja juoman kera.

Cebic vihjaa vielä, että kannattaa varata pöytään sitruunalohkoja. Sitruunamehu tuo hyvän lisän etanoille syödessä. Tämä nyt jäi vielä kokeilematta, mutta ehkäpä ensi kerralla.

Ai niin, annanpa vielä toisenkin vihjeen. Niissä etanapurkeissa, joita me ostamme, on aina 18 etanaa. Meillä jää siis joka kerta 6 etanaa ylimääräiseksi. Cebicin vihjeen mukaan etanoita voi myös pakastaa eli jatkossa voimme laittaa ne 6 ylimääräistä pakkaseen. Kolmannella etanaherkkukerralla voimmekin sitten sulattaa ne pakastetut etanat, eikä näin tarvitse heittää herkkuja kompostiin :)

Kommentit