Ruisvuokaleipä

Olen viime aikoina etsinyt uusia leipäreseptejä kokeiltavaksi ja tässä yksi, joka vaikutti kokeilemisen arvoiselta. Ohje löytyi Taikinaterapiaa-blogista.



6 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
2 rkl öljyä
2 rkl tummaa siirappia
2 tl suolaa
2 dl ruisrouhetta tai ruisleseitä (itselläni löytyi vain kolmen viljan leseseosta)
6 dl vehnäjauhoja
6 dl ruisjauhoja

Liutoa hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy, siirappi, suola ja ruisrouhe tai -leseet ja sekoita. Lisää vehnäjauhot ja vatkaa taikinaa hetki. Lisää ruisjauhoja vähitellen, jotta saat sopivan taikinan (saa olla löysää, kun tekee vuokaleipää). Anna taikinan kohota liinan alla. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois ja muotoile pitkulaiseksi leiväksi. Nosta taikina kahteen voideltuun leipävuokaan ja anna kohota. Paista leipiä 200 asteessa puolisen tuntia.

Itse lisäsin leipien pinnalle vielä seesaminsiemeniä ennen uuniin laittoa. On muuten hyvää...

Kommentit

  1. Tämä kuulostaa kyllä niin hyvältä, että pakko kokeilla! Riittikö puoli tuntia tosiaan paistoajaksi..? Mulla on kai vähän huonot leipävuuat kun en taho saaha niillä oikein kypsiksi, tosi kauan pitää paistaa..harvoin tulee sitten niillä tehtyäkään. :/
    Meillä on jo monta kuukautta syöty omaa leipää, ihan satunnaisesti ostettu kaupan leipää. Leivinuunissa on niin mukava tehdä rieskaa, ohutta hiivaleipää ja oikeaa ruisleipää.. Näillä ilmoilla ei viiti enää isoa uunia lämmittää, joten pitää katella hyviä ohjeita sähköuunille..;)

    VastaaPoista
  2. Ei se puoli tuntia muistaakseni riittänyt... mutta en sitten enää katsellut kelloa, kauanko oli uunissa. Kannattaa tarkistaa kypsyyttä, itselläkin olisi saanut olla vielä aavistuksen pitempään. Ja uunithan ovat erilaisia :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti