Maa-artisokkakeitto

Parasta maa-artisokkakeittoa olen saanut nauttia Naantalin Uudessa Killassa... sitä olisin mieluusti syönyt myös pääruuaksi toisen annoksen, niin hyvää se oli. Nyt päätin yrittää itse valmistaa keittoa. Googlasin netistä erilaisia keitto-ohjeita ja niistä sitten yhdistelin tämän oman ohjeen. Ohjetta pitää vielä kehitellä, hyvää oli, mutta voisi olla vähän paksumpaa :)


500 g maa-artisokkaa
2 pienehköä perunaa
1 sipuli
öljyä tai voita
n. 7 dl kasvislientä
1 dl valkoviiniä
suolaa ja pippuria
kermaa

Kuori ja paloittele maa-artisokat ja perunat. Laita ne kylmään veteen tummumisen estämiseksi. Hienonna sipuli. Kuullota kattilassa ensin sipuli, lisää sitten maa-artisokka ja peruna. Lisää kasvisliemi ja  valkoviini ja keitä, kunnes kasvikset ovat aivan kypsiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai tehosekoittimella.

Kaada keitto takaisin kattilaan ja mausta suolalla ja pippurilla. (Tähän saakka keiton voi valmistaa etukäteen.) Jos keitto on paksua, ohenna sitä kermalla. Kiehauta ja tarkista maku.

Tarjoilin keiton lisäksi itse uunissa paahdettuja leipäkuutioita.

Tiesitkö, että maa-artisokka kuuluu auringonkukkien sukuun ja sen englanninkielinen nimi on Jerusalem artichoke? Mikäli tahdot tietää lisääkin maa-artisokasta, tietoa löytyy mm. Wikipediasta.

Kommentit