Ensimmäiset macaronsini

Vihdoinkin uskaltauduin kokeilemaan macaron-leivosten tekoa. Johan tätä rohkeutta onkin kerätty vuosia. Nyt näin Mansikkamäen Ebellä niin helpolta vaikuttavan ohjeen, että oli pakko kokeilla.

Ja onnistuivathan nämä... tosin olen ihan varma, että nämä voivat silti mennä todella helposti pieleen... syystä tai toisesta.


100 g mantelijauhetta
110 g kananmunan valkuaista (n. 3 kpl)
200 g tomusokeria
4 rkl Siro-sokeria
väriainetta ja makuaineita tarvittaessa (vaniljasokeri, erilaiset aromit)

Aloita erottelemalla kananmunan valkuaiset (4 kpl eli yksi enemmän kuin ohjeessa) jo päivää ennen niiden käyttöä.  Jätä ne huoneenlämpöön ilman kantta. Punnitse sitten valkuaisista tarvittava määrä eli 110 g (siksi neljä valkuaista, että määrä ei jää vajaaksi).

Sekoita keskenään siivilöity mantelijauhe sekä tomusokeri. Siivilöi seos vielä kertaalleen.

Vatkaa sähkövatkaimella valkuaisia, kunnes ne alkavat vaahtoutua. Lisää sitten sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa, kunnes vaahto on paksua, kiinteää ja kiiltävää.

Sekoita manteli+tomusokeriseos nuolijalla valkuaisvaahdon joukkoon. Tässä vaiheessa voit myös värjätä taikinan halutessasi. Taikina ei saisi olla liian kovaa, muttei myöskään liian löysää. Voit kokeilla koostumusta laittamalla pienen nokareen leivinpaperille, tuloksena pitäisi olla tasainen pinta eikä siihen saisi jäädä huippuja. Jos jää, on taikina liian paksua ja sitä tulisi vielä hetki sekoitella. Taikinan kuuluu olla myös kiiltävää.

Laita taikina pursotinpussiin jossa on iso pyöreäpäinen tylla. Pursota halkaisijaltaan noin 2-3 cm kokoisia nappeja leivinpaperilla vuoratulle pellille. Kopauta peltiä pari kertaa pöytää vasten ja anna niiden sen jälkeen levätä noin tunnin verran.

Lämmitä uuni 150 asteeseen, ja paista macaronseja keskitasolla noin 10-15 minuuttia (riippuu uunistasi). Anna jäähtyä ja täytä oman makusi mukaan. Kuoret voi pakastaa ja täyttää myöhemmin.


Yllä olevassa kuvassa macaronsit odottelevat uuniin pääsyä. Tästä annoksesta tuli siis noin kolme pellillistä. Seuraavassa kuvassa pellit ovatkin jo uunissa. Otin riskin ja kokeilin, onnistuisiko kaikkien kolmen pellin paisto samaan aikaan... onhan minulla nyt uusi hieno uuni kiertoilmatoiminnolla :)


Tällaisen leivinpeltitelineen ostin joskus itselleni ja nyt se pääsi käyttöön. Oheinen telineen kuva on napattu jostain netin syövereistä, mutta telinen on samanlainen kuin minulla.


Kommentit