Parsarisottoa Hans Välimäen ohjeella

Kaappiin oli jäänyt vielä parsaa, joka uhkasi mennä vanhaksi. Siispä googlella etsimään parsarisottoon ohjeita ja sieltä nappasin tämän Hans Välimäen ohjeen. Herkkua...

n. 250 g parsaa kuorittuina ja puiset päät poistettuna
2 rkl oliiviöljyä
2-3 salottisipulia kuorittuina ja pilkottuina
1-2 valkosipulinkynttä kuorittuina ja murskattuina
2,5-3 dl risottoriisiä (carnaroli tai arborio)
n. 1 tl suolaa
2,5 dl kuivaa valkoviiniä
5-6 dl parsojen keitinvettä

Lopuksi vielä:

3-4 rkl voita
4-5 rkl parmesaania
Basilikaa
Oliiviöljyä
Tuoretta mustapippuria

Leikkaa/napsauta poikki parsoista kuivat kannat. Kuori halutessasi. Keitä parsat suolalla maustetussa vedessä, ja kun ne ovat hieman pehmenneet (n. 2 minuutin jälkeen), niin nosta ne ylös vedestä paperin päälle kuivumaan. Leikkaa ne sen jälkeen pieniksi paloiksi.

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää sipuli, valkosipuli ja huuhdeltu riisi. Kuullota, mutta älä ruskista. Kuullota noin 2-3 min ja mausta suolalla. 

Lisää valkoviini. Anna valkoviinin imeytyä ja lisää parsojen keitinlientä pikkuhiljaa samalla risottoa hämmentäen, kunnes riisi on kypsää. Risottoriisin kypsyminen kestää keskimäärin riisilajikkeesta riippuen noin 18-23 min. Risoton kuuluu olla löysää, joten lientä saa olla reilusti. Löysä puuro voisi olla oikea konsistenssi. Ei kuitenkaan mikään liemi.

Lisää lopuksi parsat risoton joukkoon, kuumenna, lisää voi ja lopuksi parmesaani. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Annostele lautasille, lisää vielä päälle hieman parmesaania, vastarouhittua pippuria sekä tuoretta basilikaa, sekä tilkka hyvää oliiviöljyä.

Kommentit