Kanttarellirisotto

Taas on se aika vuodesta, kun sieniä joko löytyy tai ei löydy metsistä ja omalta tontilta. Vuosi 2023 oli todella hyvä kanttarelli- ja mustatorvisienivuosi. Näitä sieniä on meillä pakastimessa vielä vaikka kuinka paljon. Mutta taas vaan mieli vetää sienimetsään. Vielä en osaa arvata, millainen sienivuosi tästä vuodesta tulee, mutta toistaiseksi ollaan löydetty vain kanttarelleja, mutta niitä ihan mukavasti.

Eteen osui jostain netin syövereistä ohje, jossa kanttarelleja ei paistettu etukäteen. Hyväähän tästä tuli, mutta mitä muuta voi odottaa, kun kyse risotosta ja kanttarelleista. Kuva on vähän tylsä, kun lautasannoksesta ei ehtinyt ottaa kuvaa, kun piti jo herkutella.

50 g vuoita
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 dl arborio tai muuta risottoriisiä
2 dl kuivaa valkoviiniä
n. ½ l tuoreita kanttarelleja pilkottuna
1,5 l kuumaa kanalientä
3 dl vastaraastettua parmesaania
mustapippuria
hienonnettuja yrttejä, esim. timjamia tai persiljaa

Ota 20 g voita ja öljy laakeaan kasariin. Kuullota sipuleita kuultaviksi. Lisää riisi ja jatka kuullottamista.

Lisää viini hämmentäen koko ajan. Anna imeytyä. Lisää sienet ja 1-1,5 dl kanalientä kerrallaan, kunnes riisit ovat kypsiä, mutta edelleen hampaissa tuntuvia. Hämmennä koko keittämisen ajan.

Risoton kuuluu olla löysää eli kun se on sopivan kypsää, mutta todella löysää, lisää loppu voi ja juustoraaste sekaan. Sekoita ja lisää mustapippuri ja mausteet. Maista ja halutessasi lisää vähän suolaa.

Kommentit

  1. On niin hyvää! Ainakin minä olen julkaissut ohjeen tänä syksynä sekä blogissani että IG:ssä ja jonka MTV3kin uutisoi sivuillaan kantarellirisotosta, jossa sieniä ei etukäteen paisteta erikseen, kuten useimmissa ohjeissa ja, luulenpa, moni tekee sen vaan tottumuksesta. Tattirisoton ohje samalla tyylillä löytyy jo useamman vuoden takaa blogistani.

    Että jakoon vaan tämä vinkki, joka itseasiassa yksinkertaistaa ohjetta samalla kun tekee siitä extraherkullisen!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti