Kesäkurpitsagratiini

Joka vuosi sitä kaipaa uusia kesäkurpitsareseptejä ja taas löytyi yksi kokeiltavaksi. Vähän sovellettiin sitä tehdessä, mm. lisättiin pekonia, ja jatkossa sovelletaan ehkä vielä enemmän, mutta hyvää tästä tuli. Varsinkin isännälle tuntui maittavan.

oliiviöljyä paistamiseen
1-2 sipulia suikaloituna (itse leikkasin hienommaksi)
pari kesäkurpitsaa viipaloituna
paketti pekoniviipaleita pilkottuna
2-3 dl basmatiriisiä
6 dl kana- tai kasvislientä (ensi kerralla laitan 7dl)
3 rkl creme fraichea
1-2 dl raastettua emmentalia (itselläni oli raastettua gruyere-juustoa)
suolaa, mustapippuria

Paista pekonit kuumalla pannulla ja laita ne sivuun odottamaan. Paista kesäkurpitsaviipaleita oliiviöljyssä pannulla ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Ota nekin sivuun. Paista sipuleita pannulla öljyssä, lisää joukkoon pekonit ja kesäkurpitsat ja pyörittele niitä hetki pannulla. 

Lisää riisit, kaada joukkoon kanaliemi, sekoita ja anna paistoksen poreilla hetken aikaa levyllä.

Lisää creme fraiche, juustoraaste (jätä hieman gratiinin päällekin) ja mausteet. Maista ja lisää tarvittaessa - huomaa, että riisi imee nestettä ja mausteita itseensä. 

Kaada seos uunivuokaan ja ripottele loput juustot päälle. Paista 180 asteessa 30-40 minuuttia tai kunnes kesäkurpitsagratiini on kauniin ruskea. 

Kommentit