Venäläiset kurkut

Tänä vuonna on saatu runsaasti kurkkusatoa kasvihuoneista. Avomaankurkkuakin saatu jonkin verran, mutta noita kasvihuonekurkkuja senkin edestä. Niitä on sitten syöty ja jaettu ystäville ja naapureille. Mutta runsaasti riitti säilöntäänkin. Venäläiset kurkut olivat jotain, mitä olin jo aiemmin halunnut kokeilla ja nyt riitti materiaalia kokeiluun. Ohje löytyi netistä. Harmi vaan, että vielä en osaa sanoa, kannattiko kokeilu, sillä kurkkujen valmistuminen kestää 3-4 kk.

2 kg avomaankurkkua / kasvihuonekurkkua
1 kpl ruisleipäviipaletta
3 dl mustaherukanlehtiä
20 kpl tillinkukintoja
3 rkl piparjuurta lastuina
5 kpl valkosipulinkynttä viipaleina
1 rkl maustepippuria

Liemi:
3l vettä
125 g merisuolaa
1 dl väkiviinaetikkaa

Pese kurkut huolellisesti. Voit säilöä kurkut kokonaisina tai pitkittäisiksi lohkoiksi leikattuna. Kiehauta liemen vesi ja suola. Anna liemen jäähtyä ja lisää etikka.

Lado kurkkupurkin pohjalle pala hapanleipää ja sen päälle mustaherukan lehtiä. Lisää kerros tillinkukintoja, piparjuurta, valkosipulia ja maustepippureita ja niiden päälle kurkkuja. Toista kerrokset. Lado päällimmäiseksi kerrokseksi lehtiä.

Kaada jäähtynyt mausteliemi päälle. Laita pinnalle paino pitämään kurkut liemen alla. Sulje astia. Jätä purkki huoneenlämpöön käymään muutamaksi päiväksi. Siirrä kylmään. Venäläiset kurkut ovat valmiita 3-4 kuukauden kuluttua.

Kommentit