Sacherkakkuja ristiäisiin

Ex-työkaverini esikoinen vietti ensimmäistä juhlaansa ja minua pyydettiin leipomaan juhlaan sacherkakkuja. Viimeksi olen leiponut sacherkakkua ja ylipäätään suklaakakkua joskus parisenkymmentä vuotta sitten, joten vähän hirvitti. Mutta blogimaailma auttoi asiassa ja Herkkukirpun blogista löysin ohjeen, jonka mukaan uskaltauduin yrittämään. Lopputulos ulkonäön puolesta oli parempi kuin pelkäsin, mutta en kyllä ole tyytyväinenkään... pitänee harjoitella suklaakakkujen tekoa lisää.


Pohja:
130 g voita
100 g tomusokeria
2 tl vanilliinisokeria
7 keltuaista
200 g tummaa suklaata
7 valkuaista
1,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja

Kuorrutus:
200 g tummaa suklaata
1 dl kermaa
n. 40 g voita (alkuperäisessä ohjeessa oli 50 g)

Vatkaa voi, tomusokeri ja vaniljasokeri pehmeäksi vaahdoksi. Erottele seitsemän kananmunan valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Lisää keltuaiset ja sula suklaa voi-sokerivaahdon joukkoon. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi, mutta ei liian kovaksi (jossakin oli ohje, että kun veitsellä pintaan vedetty viiva jää näkyviin on vaahto sopivaa). Nostele ja sekoittele valkuaisvaahto varovasti taikinaan. Lisää lopuksi vielä vehnäjauhot siivilän läpi. Sekoita varovasti. Kaada hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun n. 26 cm läpimitaltaan olevaan vuokaan. Paista uunin keskitasossa, 175 asteessa n. 50 minuuttia.

Anna kakkupohjan jäähtyä ritilän päällä jonkin aikaa, kumoa se ja anna jäähtyä vuoassaan. Halkaise kakku jäähdyttyään kahteen osaan. Kostuta pohjia halutessasi esim. vaniljamaidolla. Minä kostutin pohjia appelsiinimehulla. Täytteeksi toivottiin appelsiinia, joten käytin appelsiinimarmelaadia. Appelsiinimarmeladia sivelin kakun väliin runsaammin ja kakun pinnalle kevyemmin.

Kuorrutteen tein hieman eritavalla, kuin Herkkukirpun ohjeessa oli eli tein tavalla, jonka Kinuskikissa on ohjeistanut: Paloittele suklaa lautaselle ja sulata mikrossa miedolla lämmöllä. Lämmitä kerma kattilassa. Kerma ei saa lämmetä kiehumispisteeseen, mutta sen on syytä olla selvästi kättä lämpimämpää. Testaa tarvittaessa sormenpäällä lämmityksen edetessä. Ota kerma liedeltä ja kaada suklaasula joukkoon. Sekoita, kunnes suklaa ja kerma ovat sekoittuneet tasaiseksi. Jos seoksessa on pientäkään epätasaisuutta, kuorrutteen voi laittaa vielä hetkeksi liedelle miedolle lämmölle (kerman lämmittämisen jälkilämpö riittänee) ja sekoittaa, kunnes rakenne on täysin sileä. Lopuksi voit halutessasi lisätä joukkoon voita kiiltoa lisäämään.

Jäähdytä kuorrutetta kunnes se on vähän jähmettynyt (kuin pehmeää rasvaa). Levitä kuorrutetta veitsellä tai lastalla kakun reunoille ja päälle. Tämän jälkeen notkista kuorrute uudelleen ja kaada loput kakun päälle.

Koristeiksi kakkuihin haluttiin PikkuBoBoo -autoja. Autojen kuva löytyi juhlisssa käytetyistä Marimekon serveteistä. Näitä pikkuisia autoja syntyi marsipaanista.

Onnea Alvar Uoleville ja koko perheelle!

Kommentit

  1. Herkullisen näköisiä kakkuja. Minullakin tekisi mieli kokeilla suklaakuorrutteista kakkua, joskohan seuraaviin juhliin rohkenisi...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti