26.12.2010

Nauvon limppu eli saaristolaisleipää

Työkaverilta sain uuden reseptin saaristolaisleipään. Kovasti kehui, joten pitihän tuota itsekin kokeilla. Ja kyllä... tämä oli hyvää. Sama ohje löytyy netistä nimellä Nauvon limppu.


1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun siirappivettä (0,5 dl siirappia, 1,5 dl vettä).

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää loput ainekset (paitsi siirappivesi) ja sekoita tasaiseksi taikinaksi käsin tai yleiskoneella. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä noin 1,5 tuntia.

Voitele vuoat ja jaa taikina tasaisesti niihin. Paista leipiä 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla 1,5 tuntia.
Ota leivät pois uunista, voitele ne siirappivedellä ja laita takaisin uuniin vielä 30 minuutiksi.
Kumoa kypsät leivät vuoista ritilälle, liinan alle jäähtymään.

Nauvon limppu on parhaimmillaan kun annat sen tekeytyä pussitettuna jääkaapissa pari-kolme päivää. Nämä leivät soveltuvat myös pakastamiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti