Britakakku

Tämä ohje on jo varmaan parikymmentä vuotta vanha ja sillä on tehty meidän perheessä herkullista Britakakkua monesti. Nyt on tosin vierähtänyt monta vuotta ilman tätä kakkua, mutta nyt tuoreiden mansikoiden aikaan päätin tehdä tätä herkkua uudelleen. En edes muista, mistä ohje on alunperin minulle tullut.


Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 dl maitoa
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Marenki:
2 valkuaista
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g mantelilastuja

Täyte:
1 tlk maitorahkaa
n. 0,5 l vadelmia
0,5 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
3 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa

Vaahdolta voi ja sokeri. Lisää keltuaiset voisokeri-vaahtoon hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Levitä taikina öljytylle leivinpaperille kahdeksi pyöreäksi levyksi (n. 20 cm läpimitaltaan) tai yhdeksi pellilliseksi.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ehdottomasti puhtaassa ja rasvattomassa kulhossa. Lisää sokerit pienissä erissä koko ajan vatkaten. Levitä marenkiseos pohjataikinan päälle ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia. Annan jäähtyä paperilla ja tee täyte.

Pane liivatelehdet likoamaan kylmään runsaaseen veteen vähintään viideksi minuutiksi. Sekoita rahkaan marjat ja sokerit. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja liuota ne huolellisesti kiehuvaan vesitilkkaan. Sekoita liivateseos vähitellen täytteeseen ja anna sen päästä hyytymisen vauhtiin. Lisää vatkattu kerma ja sekoita täytteeseen.

Irrota pohjat / pohjalevy varoen veitsellä leivinpaperista. Jos teit kaksi pyöreää pohjaa, nosta toinen levy tarjoiluvadille, levitä täyte päälle ja nosta toinen levy päällimmäiseksi. Jos teit pellillisen, leikkaa se puoliksi, nosta toinen puolisko tarjoiluvadille, levitä täyte päälle ja nosta sitten toinen puolisko koko komeuden päällimmäiseksi. Pölläytä pinnalle vielä tomusokeria.

Kommentit