Nokkossämpylöitä

Näitä minun on pitänyt kokeilla jo pitempään ja nyt se päivä koitti. Etsin ohjeen Cebicin keittiöstä, siellä muuten on myös hyvä ohje nokkosten käsittelystä.



5 dl nokkosen keitinvettä, vettä tai maitoa
1 dl nokkosmassaa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
3 rkl leipäsiirappia
4 dl kaurahiutaleita
n. 10 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva nesteeseen. Sekoita mukaan nokkosmassa. Lisää siirappi ja suola. Sekoita tasaiseksi liemeksi ja alusta joukkoon kaurahiutaleet sekä suurin osa vehnäjauhoista. Lisää joukkoon öljy ja lisää jauhoja, kunnes saat kimmoisan, löysän mutta käsistä irtoavan taikinan.

Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi. Painele taikinasta ilmakuplat pois ja leivo mieluisia sämpylöitä ja anna niiden kohota uudelleen pellillä leivinliinan alla.

Halutessaan sämpylät voi voidella ennen paistoa ja ripotella pinnalle esim. seesaminsiemeniä.

Itselläni on nyt uusi upea uuni, jossa myös höyrytoiminto. Kokeilinkin siis laittaa molemmat pellilliset sämpylöitä heti leivonnan jälkeen uuniin ja nostatin ne siellä taikinan nostatus -ohjelmalla (40 asteessa 30 minuuttia ja höyry mukana). Hienosti nousivat, sen jälkeen paistoin ne kiertoilmassa 200 asteessa n. 15 minuuttia.

Kyllä tuli ihania pinnaltaan rapeita ja sisältä niin kuohkeita ja pehmeitä sämpylöitä. Ja makukin oli mahtava, ainakin heti tuoreeltaan voin kanssa.

Kommentit