Niskavuoren joululimppu

Olen jo nuorena alkanut keräillä reseptejä vihkoon. Nyt kun pitkästä aikaa aloin selailla vihkoa, totesin, että olisi aika saada ohjeet talteen vaikka tähän blogiin. Alkaa nimittäin olla sen verran suttuiset sivut ja teksti häviää jo näkymättömiin rasvatahrojen ja muiden sotkujen alta.


Niinpä päätin ottaa ohjeet haltuun ja testailla, mitkä niistä vaikuttavat sellaisilta, että vieläkin voisin niitä käyttää. Tämä leipäohje oli muistini mukaan hyvä ja nuorena tätä tuli leivottua paljonkin. Edelleen maistui, joten tässä nyt ohje.

5 dl piimää
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 rkl pomeranssinkuorta
1 rkl hienonn. anista (nyt ei tätä ollut, joten laitoin hienonn. fenkolia)
½ rkl suolaa
250 g ruisjauhoja
n. 500 g vehnäjauhoja (laitoin vähän vähemmän)

Siirappivesi:
1 dl vettä
1 rkl siirappia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää siirappi ja mausteet. Alusta taikina jauhoilla. Kohota lämpimässä. 

Leivo kaksi limppua. Itse laitoin nämä nyt vuokiin, mutta muutenkin onnistuu. Kohota liinan alla. Pistele leivät kevyesti, itse tein veitsellä vähän viiltoja pintaan.

Voitele siirappivedellä. Paista 200 asteessa n. 40-45 minuuttia. Voitele leipiä pari kertaa paiston aikana.

Kommentit